Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

TOP 5+1 Gyulladáscsökkentő étkezési tipp– Hogyan legyél egyensúlyban?

TOP 5+1 Gyulladáscsökkentő étkezési tipp– Hogyan legyél egyensúlyban?

Küzdd le a krónikus gyulladásokat a megfelelő étrend segítségével!

Blogcikkünkből kiderül, hogyan érheted el a természetes egyensúlyt a gyulladáscsökkentő ételek beiktatásával.

Tudtad, hogy a mai modern táplálkozási szokások is hozzájárulhatnak a gyulladások kialakulásához?

A krónikus gyulladás számos betegség mögött meghúzódó tényező, és hosszú távon jelentős mértékben ronthatja életminőségünket. A modern táplálkozási szokások sokszor elősegíthetik a gyulladások kialakulását, ezért különösen fontos, hogy olyan étrendet alakítsunk ki, amely támogatja szervezetünk egyensúlyát és csökkenthetik a gyulladások esélyét. 

A gyulladáscsökkentő ételek beiktatásával enyhíthetőek az alábbi betegségek  tünetei:

  • az autoimmun betegségek
  • a gyulladásos bélbetegségek
  • a szív és érrendszeri betegségek (magas vérnyomás, stroke, elhízás)
  • az allergia 
  • az asztma
  • a demencia.

Ebben a cikkben megosztunk veled néhány praktikus étrendi tanácsot és receptet, amelyek segítenek a gyulladásmentes élet elérésében.

1. Válassz gyulladáscsökkentő ételeket

Az étrended alapját olyan ételek képezzék, amelyek természetüknél fogva gyulladáscsökkentő hatással bírhatnak. Ezek az ételek gazdagok antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.

Javasolt ételek:

  • Zöldségfélék: brokkoli, spenót, kelkáposzta, sárgarépa.
  • Gyümölcsök: bogyós gyümölcsök, citrusfélék, avokádó.
  • Halak: lazac, makréla, szardínia 
  • Teljes kiőrlésű gabonák: quinoa, barna rizs, zabpehely.
  • Diófélék és magvak: dió, lenmag, chia mag.

2. Kerüld a gyulladást okozó ételeket

Az élelmiszerek néhány csoportja kimondottan elősegítheti a gyulladások kialakulását vagy súlyosbodását.

Kerülendő ételek:

  • Cukrozott ételek és italok
  • Finomított szénhidrátok: Fehér kenyér, tésztafélék.
  • Feldolgozott húsok: Virsli, felvágott 
  • Ipari növényi olajok: pálmaolaj, napraforgóolaj.
  • Transzzsírok

3. Fogyassz Omega-3 zsírsavakat

Az Omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a gyulladások csökkentéséhez, és támogathatják a szív- és érrendszer egészségét is.

Omega-3 források:

  • Halak (lazac, makréla, szardínia)
  • Chia mag
  • Lenmag
  • Dió

4. Hidratálj megfelelően 

A megfelelő hidratáció elengedhetetlen több szempontból is. A víz segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből és támogatja az emésztést.

Tippek a megfelelő hidratációhoz:

- igyál naponta legalább 8 pohár tisztított vizet,

- próbáld ki a gyógynövényteákat, mint a zöld tea vagy a kamilla tea,

- kerüld a cukrozott italokat.

5. Próbálj ki gyulladáscsökkentő fűszereket

Számos fűszer rendelkezik természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal.

Javasolt fűszerek: kurkuma, gyömbér, fokhagyma, fahéj, cayenne bors

+1. Egészséges gyulladáscsökkentő receptek

Az alábbi egyszerű és tápláló receptekkel könnyedén beépítheted a gyulladáscsökkentő ételeket az étrendedbe.

Lazacos saláta avokádóval

Hozzávalók: Lazacfilé, avokádó, kevert zöldsaláta, vöröshagyma, olívaolaj, citromlé.

Elkészítés: Süssük meg a lazacot olívaolajban, majd tegyük rá a salátára avokádószeletekkel és vöröshagymával. Locsoljuk meg friss citromlével.

Lazac - rendkívül magas omega 3 zsírsav tartalma miatt nemcsak gyulladáscsökkentő hatású, hanem védi a szemeket, az agyat és az ereket is.

Avokádó - a benne található hasznos zsírsavak mellett pedig antioxidánsokat, karotinoidokat, fitoszterolokat is tartalmaz, melyek szintén a gyulladásokat is csökkentik, és szembe szállnak az öregedés ellen is.

Kurkumás Zöldségleves

Hozzávalók: Brokkoli, sárgarépa, cukkini, kurkuma, gyömbér, fokhagyma, zöldségalaplé.

Elkészítés: Főzzük puhára a zöldségeket a zöldségalaplében, majd adjuk hozzá a kurkumát, gyömbért és fokhagymát. Főzzük még néhány percig és turmixoljuk.

A sötétzöld leveles zöldségekben (pl. brokkoli) rengeteg hasznos tápanyag található, többek között egy szulforafán nevezetű vegyület, melyről kiderítették, hogy képes blokkolni egy olyan enzim hatását, mely a krónikus gyulladás kialakulásában is szerept játszik.

Kurkuma - rendkívül sokoldalú fűszernövény, mely számos egészségügy hatással bír, többek között gyulladáscsökkentő, serkenti az immunrendszer védelmét, ígéretes daganatellenes szerként tartják számon.

 

Láthatod, hogy a gyulladáscsökkentő étrend követése javíthatja az életminőséget és csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát. 

Az egészséges ételek választása, a megfelelő hidratáció és az antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztása mind hozzájárulhatnak a gyulladásmentes élet eléréséhez. 

Próbáld ki ezeket a tippeket és recepteket, hogy támogasd szervezeted egyensúlyát és egészségét!

 

Még részletesebben a hamarosan induló “Bélflóra regeneráló program”-unkból értesülhetsz!


Figyeld oldalunkat, kövess minket Facebook oldalunkon is, hogy ne maradj le az indulásról!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: bélflóra egészség