Leírás
A mérések tárgyát képező értékek
A teszt 11 különböző zsírsav mérésére szolgál, a telített, egyszeresen telítetlen (omega-9) és többszörösen telítetlen (omega-6 és omega-3) zsírsavakat is ideértve. Az egyes zsírsavakra vonatkozó értékeket a táblázat tartalmazza, és azokat az összes megmért zsírsav százalékában fejezik ki. Összehasonlításképpen a táblázatban szereplő egyes zsírsavak átlagos tartományát (kiegyensúlyozott értékekkel rendelkező személyek jelentős számú csoportjától származó adatok alapján) célértékként tüntettük fel. A következő zsírsavak mérendők meg:
Palmitinsav, C16:0, telített zsír
Sztearinsav, C18:0, telített zsír
Olajsav, C18:1, omega-9
Linolsav, C18:2, omega-6
Alfa-linolénsav, C18:3, omega-3
Gamma-linolénsav, C18:3, omega-6
Dihomo-gamma-linolénsav, C20:3, omega-6
Arachidonsav (AA), C20:4, omega-6
Eikozapentaénsav (EPA), C20:5, omega-3
Dokozapentaénsav (DPA), C22:5, omega-3
Dokozahexaénsav (DHA), C22:6, omega-3
Tanúsított tesztkészlet
A Zinzino tanúsítottan megfelel az Európai Unió in vitro diagnosztikai (IVD) orvostechnikai eszközöket szabályozó 98/79/EK irányelvében foglalt előírásoknak. Tekintettel arra, hogy ez alapján a teszt és annak minden alkotóeleme megfelel az alkalmazandó jogszabályoknak és rendeleteknek, a készlet CE-jelöléssel rendelkezik.
Így történik az eredmények kiszámítása
11 a zsírsavakat kielemezzük, és mennyiségük teljes összegét 100%-nak vesszük. A következő 6 értékhez 7 zsírsavat használunk. A 7 zsírsav mindegyikének kielemzett mennyiségét a 100% százalékos értékeként számítjuk ki.
1. Omega-3, eikozapentaénsav (EPA)
2. Omega-3, dokozahexaénsav (DHA)
3. Omega-3, dokozapentaénsav (DPA)
4. Omega-6, arachidonsav (AA)
5. Omega-6, dihomo-gamma-linolénsav (DGLA)
6. Telített zsír, palmitinsav (PA)
7. Telített zsír, sztearinsav (SA)
Védettségi érték
Elsőként a következő 3 elismert egészségügyi mutató számítandó ki:
1. Az omega-6 arány értéke a következőképpen számítható ki: (DGLA + AA) * 100 / (DGLA + AA + EPA + DPA + DHA)
2. Az omega-3 szint értéke az EPA és a DHA összege
3. Az egyensúlyt mutató érték kiszámítása omega-6 (AA)/omega-3 (EPA) formában történik.
Az egyes jelzőértékek a második számításnál is azonos súllyal szerepelnek. Ezekhez hozzárendelnek egy 0 és 100 közötti értéket, amelyet aztán az ideális esetben 90-nél nagyobb védelmi érték kiszámításához elosztanak 3-mal. Ez nem árul el semmit az adott személy egészségi állapotáról, csak a zsírsavakkal szembeni védelmi szintről.
Figyelem! Mivel az EPA és DHA értékek valamennyi számításra jelentős hatást gyakorolnak, alacsony EPA és DHA százalékos értékek esetén a különösen alacsony vagy akár nullaszintű védelmi értékek sem ritkák.
Omega-3 index
Az omega-3 index a két, tengeri eredetű omega-3 zsírsav, az EPA és a DHA százalékos értékeinek összesítését mutatja. Az ideális kombinált szint legalább 8%, de ennél magasabb érték, például 10% a kívánatos.
Az omega-3 zsírsavaknak számos előnyük van, mivel ezek a sejtjeink legfontosabb építőkövei. Az EPA elsősorban a vérben, az izmokban és a szövetekben található, míg a DHA az agyban, a spermában és a szemben.
Omega-6:3 egyensúly
Az egyensúly kiszámításához az AA százalékos értékét elosztják az EPA százalékos értékével (AA/EPA), amelyet azután egyensúlyi értékként fejeznek ki, például 3:1 formában. A szervezet omega-6:3 egyensúlyának lehetőleg 3:1-nél kisebb arányt kell mutatnia.
Ha ez az arány magasabb, mint 3:1, akkor Önnek előnyös lehet, ha változtat az étrendjén. Az omega-6 és omega-3 közötti helyes, alacsony egyensúly fontos a sejtek és szövetek normál fejlődése (homeosztázis) fenntartásában, illetve segít abban is, hogy a szervezet kordában tudja tartani a gyulladásos folyamatokat.
Sejtfal-fluiditási index
A fluiditás kiszámításához a két telített zsír százalékos értékét elosztják a két omega-3 százalékos értékével. A fluiditás értéke így (PA+SA)/(EPA+DHA) módon határozandó meg, az eredményt pedig fluiditási indexként fejezik ki, például: 3:1. 4:1 aránynál kisebb fluiditási érték esetén elegendő mértékű a sejtfal fluiditása.
Minél több telített zsír van a membránban, annál merevebb a membrán. Viszont minél több telítetlen zsír van a membránban, annál rugalmasabb a membrán. A sejtmembrán összetétele és szerkezeti felépítése kritikus fontosságú a sejtek, és így a test egészsége szempontjából. Egyrészt a membránnak elég merevnek kell lennie ahhoz, hogy a sejtszerkezet megfelelő legyen. Másrészt viszont a membránnak elég rugalmasnak is kell lennie, hogy a tápanyagok bejuthassanak a sejtekbe, közben pedig az anyagcsere melléktermékek kijuthassanak a sejtekből.
Szellemi erő
Ennek kiszámításához elosztják az AA százalékos értékét elosztják az EPA és a DHA százalékos értékeinek összegével, vagyis: a szellemi erő értéke = AA/(EPA+DHA). Az eredményt szellemi erőt jellemző értékként fejezik ki, például 1:1 formában. Annak biztosítása érdekében, hogy az agy és az idegrendszer megfelelően és kiegyensúlyozottan el legyen látva omega-6 és omega-3 zsírsavakkal, az értéknek 1:1 alatt kell lennie.
A tengeri eredetű omega-3 EPA és DHA fokozott fogyasztásával javul a kognitív teljesítmény. A gyermekkor és az időskor az élet két olyan kritikus szakasza, amikor sebezhetők vagyunk. Az omega-3 hiányát pedig összefüggésbe hozzák a tanulási és memória-problémákkal, valamint a hangulat ingadozásaival is.
Arachidonsav (aa) index
Az AA Index az arachidonsav (AA) elnevezésű omega-6 zsírsav mért értékét mutatja az összes mért zsírsav százalékában. A jó átlagértékek 6,5 és 9,5% között vannak, miközben az optimális célérték 8,3%.
Az arachidonsav (AA) a legfontosabb omega-6 zsírsav a szervezetünk számára. Ez az omega-6 által kiváltott, eltérő funkciókkal rendelkező helyi szöveti hormonok, például prosztaglandinok, tromboxánok és leukotriének termelésének kiindulópontja. Az alapvető funkciója azonban az, hogy a fertőzések előrehaladásának, illetve a sérülésekkel kapcsolatos hatásoknak a korlátozásával megóvja a szervezetet a károsodásoktól.